Lifecoaching bij zwangerschap - Bolans
635
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-635,page-child,parent-pageid-379,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Lifecoaching bij zwangerschap

Het dragen van je kindje in je buik is wellicht een van de meest speciale dingen die je mee mag maken in je leven. Zwanger worden, het groeien, de geboorte en de gezondheid van de kleine: een prachtig proces waarbij niets vanzelfsprekend is.

Moeder worden is een net zo bijzonder groeiproces. Parallel aan de groei van je baby verandert er fysiek en mentaal veel bij jou. Dat heeft de natuur zo bepaald en daar is een hele goede reden voor.

Natuurlijke transformatie 

Vrijwel elke cel in je lichaam maakt een verandering door en dat merk je. Je gaat anders voelen en anders denken. Jij en je kindje ervaren daardoor samen een nieuw begin in het leven. Je hormonen maken je kalmer en geduldiger zodat je dichter bij je gevoel kunt komen. Hierdoor zullen de keuzes die je maakt meer in het belang zijn van je baby. En wanneer je aanvoelt dat iets je daarin in de weg staat, zal je feller reageren. De welbekende emotionele stemmingen komen daar dan ook vandaan. Om alert te kunnen zijn op de meest fijn waarneembare signalen van je baby, gaan al je zintuigen verscherpt werken. Je aandacht, geheugen en concentratie richten zich voornamelijk nog op de zaken die dicht bij jou zijn. Immers heeft je baby daar het meeste belang bij. En wanneer je voedt zorgen je hormonen voor het vrijkomen van stoffen die niet alleen je baby slaperig maken, maar jou ook. Zodat jullie beiden zoveel mogelijk tegelijk aan jullie slaap komen.

Je hele lichaam verandert; botten, spieren, huid, haar, nagels en weefsels. En dat allemaal in het belang van de groei en geboorte van de kleine. Het is een bijzonder mooi en natuurlijk proces. Je transformeert van vrouw naar moeder.

Zwanger met je hoofd

Dit groeiproces van een moeder vraagt veel geduld, rust en begrip. Van de moeder zelf en van haar omgeving. In oudere culturen, wereldwijd, wordt dit groeiproces op handen gedragen.

In onze maatschappij gaat dat vaak wat anders. Door tijds(druk), verplichtingen en verwachtingen, is het voor velen moeilijk om naar binnen te keren en het groeiproces de ruimte te geven. Zwanger zijn ben je niet alleen met je lichaam. Dat ben je met hart en ziel, om de verbinding met je kleintje en zijn behoeften aan te kunnen gaan. Zwanger ben je in al je compleetheid en dus ook met je hoofd.

Mentale gezondheid

In je buik geef je al veel meer mee aan je kleintje dan dat wellicht ooit met onderzoek kan worden aangetoond. Bekend is dat je genen en lichamelijke gezondheid aanzienlijk bijdragen aan de ontwikkeling van je baby, voor de rest van zijn leven. Maar voor velen is minder bekend dat de mentale gesteldheid van de moeder eveneens veel invloed heeft. Op de groei in de buik, de geboorte en op de ontwikkelingen van baby tot volwassene.

Steeds meer medische en psychische onderzoeken wijzen uit dat het zelfs de mentale gesteldheid is die veel fysieke processen in gang zet, zowel bij de moeder als bij de baby. Het is van levensbelang dat invloeden van buitenaf, zoals stress, de gesteldheid van de aanstaande moeder niet belasten. En dat het natuurlijke groeiproces van moeder en kind alle ruimte kan krijgen.

Vertrouwen in je lichaam

In onze westerse cultuur zijn we ons steeds minder gaan richten op de signalen van ons lichaam, waardoor we veel signalen minder goed zijn gaan begrijpen. In plaats van te vertrouwen op ons lichaam zijn we ons gaan vervreemden van ons lichaam. Hierdoor stellen we vaker vragen aan medici en professionals over onze gezondheid, dan aan onszelf.

In veel zwangerschappen wordt daardoor steeds vaker gespannen vastgehouden aan echo’s, onderzoeken en controles. En dat terwijl ze voornamelijk als ondersteunende faciliteit worden ingezet. Door onvoorwaardelijk te vertrouwen op jezelf en de werking van je lichaam, kun je goed aanvoelen wat voor jou en je kleintje op dat moment nodig is. Elke invloed van buitenaf zal daardoor ondersteunend werken, zonder dat het een procesbepalende invloed wordt.

Balancerende ouders

Het ouderschap is een van de meest intense en tegelijkertijd een van de meest intensieve periodes in het leven. Van het ene op het andere moment wordt het ingericht op de behoeften van iemand anders dan jijzelf; die van je kleintje(s). Hierdoor verandert er veel voor ouders in hun dagelijkse routines en behoeften. Maar ook mentaal, fysiek en emotioneel brengt het ouderschap veel verandering met zich mee. Het leven wordt intenser en intensiever doordat je zowel dichter als verder van jezelf komt af te staan. Dichter door de verbinding met je kindje. En verder doordat je eigen behoeften nu vaak geen voorrang meer krijgen. Het balanceren hierin zorgt voor een mooie ontwikkeling, je leert namelijk beter om te gaan met onbalans in je leven.

Jezelf zijn

Leren balanceren is iets waar jij en je kindje(s) voor de rest van jullie leven veel aan zullen hebben. Het houdt jullie in balans en brengt jullie dichter bij elkaar. Opvoedkundig gezien is jezelf zijn het mooiste dat je aan je kind kunt meegeven. Door jezelf te zijn voel je je lekkerder in je relaties met anderen, ontwikkel je veel beter je talenten en ben je je bewuster van je gezondheid. Als ouder kun je dit eigenlijk maar op eén manier overbrengen aan je kind; door zelf het voorbeeld te zijn. En dat begint al wanneer je kleintje in je buik aan het groeien is.

Lifecoaching bij zwangerschap

Lifecoaching wordt steeds meer ingezet tijdens zwangerschappen en het begin van het ouderschap. Want juist in die korte periode verandert vrijwel alles in je leven; jijzelf, je partner, jullie relatie, je normen en waarden en de verdere invulling van jullie leven nu samen met de kleine. En dat in een tijd dat je eigenlijk nog volop bezig bent met je eigen drukke leven. De druk en de onzekerheid over wat komen gaat brengt spanningen met zich mee. Naast de druk die er vaak al was, zoals werkdruk en stress die gerelateerd zijn aan een (te) druk leven. Veel vrouwen krijgen hierdoor al tijdens hun zwangerschap te maken met lichamelijke en mentale klachten. De onbalans die daardoor ontstaat heeft invloed op het groeiproces, mentaal en fysiek, van zowel moeder als kind. Naast het inrichten van de babykamer, het lezen van boeken of een cursus om fit te blijven tijdens de zwangerschap, wordt Lifecoaching steeds vaker ingezet als voorbereiding op het ouderschap. Om in balans te zijn, voor jezelf en voor je kleintje(s).

Lifecoaching bij BOLANS

Bij BOLANS gaan we aan de slag met de werkelijkheid. We brengen overzicht met inzichten in jouw eigen groeiproces als ouder. En met die rust in je hoofd zorgen we dat je veel beter kunt aanvoelen wat nodig is om in balans te zijn. Lees hier meer over de werkwijze van BOLANS.

Het BALANS-Netwerk® kan waar nodig en gewenst voor verdieping zorgen bij jou, mentaal en lichamelijk. Sessies bij deze professionals lopen dan bijvoorbeeld parallel aan de sessies met BOLANS.

Leer over balans in jouw leven   >