10 adviezen - Bolans
436
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-436,page-child,parent-pageid-379,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

10 adviezen voor balans

Adviezen zijn er om iemand persoonlijk te kunnen ondersteunen, waardoor adviezen eigenlijk altijd verschillen van elkaar. Zeker wanneer het de gezondheid betreft en het gevoel daarbij aangesproken wordt. Toch zijn er bij onbalans veel adviezen die in de praktijk overeenkomen met elkaar.

 

Veel onbalans wordt veroorzaakt doordat er op de signalen van het lichaam niet goed gereageerd wordt. Immers zijn bijvoorbeeld ‘werkdruk’, ‘hoogte van de emotionele belastbaarheid’, ‘mate van betrokkenheid’ en vele andere meespelende factoren in het leven voor iedereen verschillend. Het gaat er vooral om hoe daar mee om wordt gegaan en dat de gezondheidsgrenzen niet zomaar overschreden worden. Om in balans te kunnen blijven, voor alles dat zich aandient in het leven.

BOLANS geeft 10 adviezen om onbalans te voorkomen, waarbij voorop staat dat je bewuster wordt van jezelf en van je lichaam.

Voorkom onbalans: 10 adviezen 

Als je niet wilt overleven, maar wilt leven; zorg dan dat je je leven en je gezondheid serieus neemt. Velen nemen dagelijks uren de tijd om hun werk, hun gezin en hun verdere omgeving serieus te nemen, maar nemen weinig tijd voor zichzelf .

De volgende 10 adviezen zijn er om balans te leren te begrijpen, zodat je onbalans kan voorkomen >  [read more=”Lees verder..” less=”minder”]

 

 • 1) Besef hoe het werkelijk met je gaat
  En dat gebeurt wanneer je ontspant, werkelijk ontspant. Sta open voor je gevoel en de gedachten die daarbij opkomen. Ga na of er spanningen en klachten zijn, en of deze verband houden met waar je momenteel mee bezig bent. Besef of ze verergert zijn en hoe lang ze er al zijn. Wordt bewust van je gezondheid; fysiek, mentaal en persoonlijk.

 • 2) Leer te luisteren naar je lichaam
  Neem je gezondheid serieus en luister naar de signalen van je lichaam. Ze zijn er niet voor niets. Reageer op de signalen met datgene dat nodig is voor jou om te kunnen herstellen. Ga slapen als je moe bent, geef je hoofd rust als je hoofdpijn hebt, ontlaad op een gezonde manier bij spanningen. Achterhaal de oorzaak van je klachten en zorg dat je die oorzaak aanpakt. Besef dat wanneer je niet luistert naar je lichaam, er langzaam andere en verergerde klachten ontwikkelen die verbonden zijn met die eerste signalen van onbalans. Wees op je hoede bij de eerste tekenen van overspanning.

 • 3) Geef je hersenen time-outs
  Er zijn goede redenen voor de wettelijk bepaalde pauzemomenten tijdens werkdagen elke 2 a 2.5 uur. Je hersenen moeten even bewust worden afgeleid om te kunnen ontspannen en zich niet continue te blijven richten op eén type hersenactiviteit. Na een korte time-out zijn je hersenen bovendien beter gefocust en kunnen ze weer sneller informatie verwerken. Mensen die pauzes nemen zijn bewezen efficiënter in hun werk. Maar uiteraard draait het leven niet alleen om werk, thuis is het minstens zo belangrijk om time-outs te nemen voor je hersenen. Zorg dat je daar ook thuis een routine in krijgt. Creëer rustmomenten en verleg je focus om hersenactiviteiten te kunnen afwisselen.

 • 4) Leer je spannings-grenzen kennen  
  Spanning zorgt voor extra alertheid, maar zorgt ook (door de adrenaline die je aanmaakt) dat je even geen trek hebt in eten, je ineens niet meer vermoeid bent en je de signalen en klachten van je lichaam even niet voelt. Al snel ga je over je grenzen heen. Wanneer je weer ontspant, dan komt het gevoel voor die zaken weer volop terug. Geef daar dan ook gehoor aan, je lichaam is namelijk al bezig op de overleefmodus over te gaan. En dat kost je veel energie uit je reserves. Ontlaad, ontspan, voed en rust, zodat je kan herstellen en opladen. Leer je lichaam goed kennen in haar reacties op de aanmaak van adrenaline bij spanningen.

 • 5) Voed je hersenen
  Goede voeding is essentieel voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Op onze hersenen wordt in de huidige maatschappij een groot beroep gedaan, maar vaak krijgen ze niet de juiste voeding om goed te kunnen blijven functioneren en te kunnen ontladen en herstellen van spanningen. Groene groenten, visolie, noten, zaden en vruchten bevatten stoffen die een uitermate goede invloed hebben op de werking van de hersenen. Veel soorten eten worden gezien als voeding, maar voeden juist niet. Ze kosten het lichaam juist veel energie doordat ze een extra belasting vormen. Zeker wanneer spanningen en onbalans al veel van iemand vragen.

 • 6) Ken je persoonlijke energiepijl
  Breng je energiepijl in balans door goed om te gaan met jouw energie-gevers en energie-nemers. Ontdek hoeveel invloed ze hebben op je gezondheid. Breng ze in kaart door een overzicht van ze te maken op fysiek, mentaal en persoonlijk niveau. Hierdoor wordt je vele malen bewuster van wat er nodig is om je energiepijl in balans te houden.

 • 7) Ontlaad jezelf
  Leer jezelf op een gezonde manier ontladen van stress, spanningen en onbalans. Fysiek ontladen gebeurt doorgaans vooral met goede beweging (doorbloeding met zuurstofrijk bloed). Bij veel spanningen is het belangrijk om vaker (in plaats van intensiever) te bewegen om te kunnen ontladen. Drink daarbij veel water, water zorgt voor het afvloeien van afvalstoffen die door de (in)spanningen vrij komen.
  Praten is een goede manier voor mentale en persoonlijke ontlading. Wanneer je persoonlijke spanningen liever niet deelt, schrijf ze dan op. Ook dat zorgt voor ontlading. Emoties en tranen horen bij deze vorm van ontlading en werken heel efficiënt. Wees je ervan bewust dat je daar niet in blijft ‘hangen’, dat werkt weer belastend op je energiepijl. Drink bij de mentale en persoonlijke ontlading altijd veel water, want ook hierbij komen veel afvalstoffen vrij.

 • 8) Ont-spanning van je hersenen
  Het woord zegt het al, je ontdoet je van (in)spanningen. Na inspanning, afwisseling en ontlading, volgt de ontspanning. Voor fysieke ontspanning kent iedereen wel een manier om hun lichaam even rust te geven na zich te hebben ingespannen. Ontspanning van de hersenen is voor velen een stuk lastiger. Je hersenen krijgen meestal alleen rust als je slaapt, doordat ze overdag eigenlijk altijd actief zijn. Maar overdag hebben je hersenen, net als je lichaam, die rustmomenten ook nodig. En die bereik je met bewuste stilte momenten, waarin je hersenen zo min mogelijk geprikkeld worden door gedachten om in actie te komen. De gedachtestroom even uit zetten is niet gemakkelijk als je dat niet gewend bent. Maar dat kun je goed trainen. Ook zijn meditatie, wandelingen in de natuur en mindfulness goede manieren om dat te kunnen ondersteunen. Zorg snachts ervoor dat je ononderbroken slaapt, dit is essentieel voor een goed herstel van je hersenen.

 • 9) Voed je persoonlijkheid
  Het fysieke en mentale proces van inspanning/afwisseling/ontlading, voeding/ontspanning/herstel, vindt ook plaats op het persoonlijke vlak. Maar vooral het voeden van de persoonlijkheid is voor vrijwel iedereen een uitdaging geworden. Alles kan tegenwoordig en er is een enorm keuzeaanbod. Velen hebben daardoor moeite met ‘nee’ zeggen en daardoor te kiezen voor datgene dat hun eigen persoonlijkheid voedt en niet dat van een ander. Door beter aan te voelen hoe je fysiek en mentaal reageert op keuzes, leer je keuzes te maken die je dichter bij jezelf brengen. Hoe meer persoonlijke keuzes, hoe meer positieve energie die je persoonlijkheid voedt.

 • 10) Vertrouw op jezelf
  Vertrouwen ontstaat wanneer je jezelf goed kent. Je zult merken dat door je zelfvertrouwen alles in het leven positiever wordt. Je probeert het leven niet langer te bepalen, je bepaalt hoe je er mee omgaat. Je leeft daardoor op het moment, niet in het verleden en niet in de toekomst, hierdoor ben je bewuster van jezelf en je gezondheid. Je bent in balans.

 

[/read]

Aan de slag?  Blijf dicht bij jezelf 

Van iedereen om je heen, persoonlijk en professioneel, ga je bij onbalans veel adviezen ontvangen. Blijf daarbij aanvoelen welke adviezen goed bij je passen en hoe en op welk moment je die gaat toepassen.

Vind op de website van BOLANS meer informatie over de werking van je lichaam en de wisselwerking met je mentale en persoonlijke gesteldheid. Onder ‘Burnout’ en ‘Hersenletsel’ staan veel inzichten die ondersteunend kunnen zijn in jouw proces om in balans te zijn. Bij ‘Nieuws’ en ‘Blogs’ vindt je verdiepende informatie en inzichten.

Neem voor extra uitleg en voor persoonlijke adviezen contact op met BOLANS. Dat contact is kosteloos, evenals het eerste gesprek met BOLANS waarin we gelijk al aan de slag gaan met jouw balans.

Leer over balans in jouw leven   >