Eerste Hulp Bij Burn Out - Bolans
466
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-466,page-child,parent-pageid-108,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Eerste Hulp Bij Burn Out

Iedereen die een burn out overkomt, herkent direct het eerste gevoel van machteloosheid. De controle die je over je eigen lichaam kwijt bent. Je verliest jezelf en je lichamelijke balans die voor jou altijd stabiel voelden. 

De onrust die door de ‘shutdown’ ontstaat zorgt voor angsten voor het onbekende. De lichamelijke en mentale klachten maken deze angsten bovendien realistisch. Uit onderzoek blijkt dat veel burn out klachten invloed blijven houden op iemands leven. Om deze gevolgen en de verergering daarvan zoveel mogelijk te kunnen beperken, is de methode Eerste Hulp Bij Burn Out® ontwikkeld.

Blijvende algemene gevolgen van burn out

Door de ‘shutdown’ raakt eveneens het zelfbeschermings-mechanisme van slag, waardoor extra kwetsbaarheid ontstaat. Op elke vorm van prikkeling reageren de hersenen en het lichaam daardoor met heftigere reacties dan gebruikelijk (die dikwijls niet goed bij de situatie aansluiten), doordat het systeem overprikkeld is geraakt. Pas na een grote periode van rust wordt het systeem langzaam gereset. Maar het zal daarna niet meer functioneren zoals voorheen. De meeste mensen blijven voor de rest van hun leven gevoeliger voor spanningen, druk en specifieke prikkeling van de hersenen. Dit gaat vaak samen met vermoeidheid, concentratie- en geheugen klachten.

Daarnaast krijgen veel mensen in de crisisfase van hun burn out te maken met een angststoornis of depressie. Beiden hebben veel impact op iemands mentale gesteldheid, waardoor velen de invloed daarvan blijven merken in hun leven. Goede begeleiding in het burn out proces kan deze bijkomende klachten voorkomen.

Blijvende vergaande gevolgen van burn out

De meeste vergaande klachten krijgen doorgaans de noodzakelijke (medische) onderzoeken. Hartkloppingen, tintelingen of een doof gevoel in de ledematen, steken in de borststreek en in het hoofd, extreme hoofdpijnen en misselijkheid, duiden bijvoorbeeld op mogelijk letsel aan hart of hersenen. Het is belangrijk dat deze klachten altijd door specialisten worden onderzocht. Maar vaak gaat daar een proces van dagen tot weken aan voorbij voordat er meer duidelijkheid over is. En juist in die periode neemt de onrust in alle hevigheid toe. De angsten voor de klachten, het verlies van controle over het lichaam en de onduidelijkheid over de vele andere klachten die typerend zijn bij burn out (geheugenverlies, slechte concentratie, paniek aanvallen en hyperventileren) voeden deze bron van onrust. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de benodigde rust en slaap te krijgen die na de ‘shutdown’ bij burn out van cruciaal belang is. Het lichaam wordt noodgedwongen onder nog meer druk gezet. Daarnaast komt het zeer vaak voor dat er geen (medische) oorzaken gevonden worden voor dergelijke klachten die met een burn out gepaard gaan. En dat zorgt voor extra onzekerheid en langdurige onrust.

De klachten verergeren vaak door deze onrust en onduidelijkheid. Ze kunnen daardoor een chronisch karakter krijgen, of erger, voor werkelijk levensgevaar gaan zorgen. Niet zelden wordt een burn out vermoed voorafgaand aan zware letsels aan hart of hersenen.

Eerste Hulp

Wanneer bij algemeen levensgevaar niet de juiste hulp wordt geboden, zijn de gevolgen vaak levensbepalend. In onze maatschappij zijn nood-handelingen om eerste hulp te kunnen bieden, zoals de Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO), voor velen goed bekend en worden vaak op jonge leeftijd al aan kennis bijgebracht. Maar bij burn out heeft die bepalende eerste hulp nog onvoldoende bekendheid. Bij een ‘shutdown’ rijden veel mensen eerst nog zelf naar huis, om thuis aangekomen volledig in te storten. Maar er zijn genoeg burn out gevallen die thuis niet halen en door de ambulance naar het ziekenhuis gereden worden doordat een hartaanval of herseninfarct wordt vermoed.

Fysieke eerste hulp

Doortastende eerstelijns hulpaanbieders vragen door bij dergelijke klachten, zodat een completer beeld kan ontstaan van de oorzaak. De samenhang met een burn out kan daardoor goed gediagnosticeerd worden. Maar in de praktijk gebeurt dat onvoldoende, waardoor de verschillende klachten van iemand met een burn out afzonderlijk van elkaar onderzocht worden. Het verband met een burn out wordt daardoor vaak (te) laat ontdekt.

Mentale eerste hulp

Voor de mentale klachten is voor velen het gesprek bij een psycholoog de eerste hulp bij hun burn out. Meestal vindt dit eerste gesprek pas na enkele weken plaats, wanneer de crisisfase zich in alle hevigheid al heeft aangediend en veel klachten zijn verergert. De op burn out gespecialiseerde psychologen gaan aan de slag met; de fasen van het burn out proces, de fysieke en mentale klachten en uitleg daarvan, de dagindeling en praktische omgang met burn out, het betrekken van de naasten en de juiste ondersteuning bij dit mentale, fysieke en persoonlijke proces. Maar veel reguliere psychologen missen vaak deze specialisatie. De algemene adviezen die dan volgen brengen juist in de crisisfase veel onrust en onbegrip met zich mee. Ook wordt er vaak veel te vroeg al gedragstherapie, zoals EMDR-therapie, ingezet. Deze vorm van therapie maar ook het uitdiepen van psychologische vraagstukken, om achter de oorzaak van de burn out te komen, zijn in de eerste fasen van burn out een veel te zware belasting en vertragen het herstel vaak aanzienlijk. Het zijn doeltreffende methodieken, welke in een latere fase pas goed kunnen worden ingezet.

Eerste Hulp Bij Burn Out (EHBBO®)

De juiste hulp op het juiste moment is van levensbelang, voor iedereen die burn out is. Die eerste hulp is bepalend voor het verloop en de duur van het verdere herstelproces en voor het voorkomen van extra klachten die veel invloed kunnen blijven houden op iemands leven. Om die reden is de methode ‘Eerste Hulp Bij Burn Out’ (EHBBO®) ontwikkeld. De methode richt zich primair op de crisisfase bij burn out, waarbij direct wordt gehandeld en behandeld zoals dat bij EHBO ook het geval is. Zoals het creëren van de beste condities om het herstel vanaf het eerste begin mogelijk te maken. Veiligheid en gezondheid staan voorop, waarbij de omgeving nauw wordt betrokken.

Eerste Hulp door BOLANS

BOLANS heeft de methode EHBBO® ontwikkeld en past deze toe in de crisisfase van een burn out. Gelijk na het eerste contact met BOLANS vindt deze eerste hulp al plaats. Bij iemand thuis in de eigen omgeving werkt dat het beste. In deze kennismaking maken we inzichtelijk wat daarvoor belangrijk is. Zoals de mogelijke noodzaak van de klachten, het eerste noodplan en de benodigde support vanuit de omgeving. We maken van de onrust zo snel mogelijk een periode van rust en er komt inzicht in wat een burn out werkelijk inhoudt. Het is belangrijk dat daarbij iemand uit de directe omgeving aanwezig is, zoals de partner of een familielid. Deze eerste hulp door BOLANS is kosteloos. Daarna bepalen we met elkaar hoe verdere coaching vormgegeven gaat worden met elkaar. De coachingstrajecten van BOLANS worden volledig vergoed door de meeste werkgevers. Lees hier meer over de behandelwijze en kosten >

Langer burn out?

Ook als je al langer burn out bent is het belangrijk om specifieke burn out ondersteuning te krijgen in het burn out herstelproces. Veel mensen kunnen daarmee vermijden dat ze te lang blijven hangen in de diverse fasen die in dit herstelproces aan bod komen. Daarnaast kunnen bijkomende klachten of verergering van bestaande klachten voorkomen worden. Het klachtenbeeld en het fase-verloop hebben beiden veel effect op de duur en de diepte van een burn out. Daarnaast treft burn out doorgaans iemand in zijn compleetheid: fysiek, mentaal en persoonlijk.

Burn out: op drie gebieden behandelen

Om burn out in zijn compleetheid te kunnen behandelen, heeft BOLANS De balans-methode® ontwikkeld. Bij burn out raakt iemand in fysieke, mentale en persoonlijke onbalans. Deze drie gebieden zijn sterk met elkaar verbonden en daarom worden ze bij BOLANS alle drie tegelijkertijd behandeld. BOLANS werkt voor deze methode o.a. samen met verschillende disciplines (medisch specialisten, therapeuten en zorgaanbieders). Met elkaar vormen zij met BOLANS het BALANS-Netwerk®. De geboden hulp en de aanpak daarvan gaat in goed overleg met diegene die burn out is en zijn directe omgeving.

Leer over balans in jouw leven   >