Herstelproces: de fasen - Bolans
469
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-469,page-child,parent-pageid-108,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Burn-out herstelproces: De Fasen

Een burnout is een herstelproces, een proces dat wereldwijd in vrijwel gelijke stadia wordt doorgemaakt. Iedereen doorloopt de herstelfasen in eigen tempo, afhankelijk van waar de capaciteit het steeds toelaat.

Het proces komt overeen met de processen die ervaren worden bij andere levensbepalende veranderingen. Zoals trauma, verlies/rouw, emigratie, ontslag en geboorte. Afhankelijk van de impact van de gebeurtenis op iemands leven, zal elke fase zijn eigen zwaarte en duur hebben. Bovendien worden veel fasen meermaals doorlopen in eenzelfde proces (eén stap vooruit, twee stappen terug). Ieder heeft een eigen uniek herstelproces, maar vrijwel iedereen doorloopt dezelfde fasen hierin.

   De nul-fase; dit is de fase voorafgaand aan een burn out. Het betreft een lange periode van overleven, die bewust of onbewust wordt doorgemaakt. Zie ook de 6-fasen van burn out
1     Crisis
   Rust – klachten
3    Herstel – herkenning
4    Dip – terugval
5    Rouw
6    Doorbreken van patronen
7    Nieuwe patronen in actie
8    Besef – behoeden
9    Omslag in levenswijze
10  Jezelf worden

Fysiek en mentaal herstel

 

Het burn out herstelproces heeft een fysieke en mentale kant. De mentale kant neemt doorgaans de meeste tijd in beslag, doordat mentale verandering een van de moeilijkste kanten van het herstelproces is. Het lichaam past zich naar verhouding veel sneller aan. Om hersteld te blijven, is mentale verandering meestal noodzakelijk. Daarbij blijven velen vaak hangen in een specifieke fase van het burn out herstelproces, doordat het meestal aspecten betreft waar ze ook eerder in hun leven moeite mee hebben gehad. Bij vele herhalingen van diezelfde fase, ontstaan doorgaans de bijkomende klachten zoals depressie en angsten. Het is belangrijk dat in de fasen van het herstelproces continue herstel voelbaar is. Ook al voelt het soms als stilstand. Stilstand is ook herstel; er ontstaat juist ruimte voor inzichten waarna de fasen veel sneller doorlopen zullen worden.

Je directe omgeving: de basis voor een goed herstelproces

Het thuisfront en je directe omgeving, ze komen net als jij in een onbalans terecht. Er zijn andere verwachtingen van elkaar doordat de prioriteiten anders komen te liggen. Het is belangrijk en procesbepalend dat zij goed begrijpen dat er een onbalans is, welke nieuwe verwachtingen er zijn en welke prioriteiten er gesteld moeten worden. Op die manier kan zo snel mogelijk het herstelproces in gang gezet worden en wordt de onbalans voor iedereen zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast zijn er veel alledaagse praktische zaken die zich aandienen, waar voorlopig op een andere manier mee moet worden omgegaan. Denk aan je werk, het huishouden, dagritme, ouderschap, autorijden, bewegen, voeding, sociale contacten, ontspanning, ontwikkeling en vele andere zaken. Ze zijn allemaal bepalend voor het verloop van het burn out herstelproces.

Sterker uit je burn out

Door het burn out herstelproces komt vrijwel iedereen meer in zijn levenskracht te staan. Je komt niet sterker uit je burn out, fysiek en mentaal gezien, maar je bent persoonlijk sterker. Doordat je dicht bij jezelf komt in dit proces, leer je vele malen beter om te gaan met je persoonlijke balans. Je leert je energie beter te verdelen en je te richten op juist datgene dat je energie geeft. De meesten zullen door de verfijndere werking van hun zintuigen veel alerter zijn op hun fysieke en mentale signalen. Het beter aanvoelen betekent dat je dus gevoeliger bent. In onze maatschappij wordt dat wel eens bestempeld als een zwakte, doordat je niet zomaar (meer) over persoonlijke grenzen gaat om het doel van een ander te bereiken. Je bent nu sterk in je eigen belangen, waardoor je je grenzen goed kent en bewaakt. Hierdoor sta je in je kracht, je bent in balans. En dat is een vaardigheid die niet bij iedereen tot ontwikkeling komt in het leven.

Uit je burn out, in je kracht

Aan het einde van je burn out is een nieuwe balans ontstaan. Daarna kun je die balans gaan verfijnen, door nog dichter bij jezelf te komen. Om van je burn out uiteindelijk een kracht te maken die een persoonlijke groei betekent is veel geduld en vertrouwen nodig. Een groeiproces is namelijk een langzaam proces, dat op de juiste manier gevoed moet worden.

Leer over balans in jouw leven   >