Eerste Hulp Bij Hersenletsel - Bolans
444
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-444,page-child,parent-pageid-377,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Eerste Hulp Bij Hersenletsel (EHBH®)

De eerste hulp bij hersenletsel heeft veel invloed op het verdere verloop van het algehele herstel van iemand met NAH. Al in een vroeg stadium kunnen inzichten gegeven worden over wat hersenletsel werkelijk inhoudt, waardoor veel onduidelijkheid en angst kan worden weggenomen en ingespeeld wordt op de veranderingen die zich veelal aandienen.

Ook ondersteunen belangrijke leef-adviezen gelijk het eerste fysieke en mentale herstel in deze crisisfase. Door de directe omgeving daarbij te betrekken kan er met elkaar beter worden voorbereid op de fasen van herstel en verandering bij NAH. Specifieke hersenletsel begeleiding kan het herstel niet alleen positief beïnvloeden, bijkomende psychische klachten kunnen bovendien voorkomen worden. Met deze eerste hulp leert iemand met NAH niet alleen dichter bij zichzelf te blijven; de totale balans is er sneller waardoor herstel zo optimaal mogelijk kan worden bereikt.

Reguliere begeleiding bij hersenletsel

Doorgaans wordt direct gestart met intensieve begeleidingstrajecten vanuit de reguliere zorg wanneer er zichtbare klachten zijn bij NAH. Hierin worden ook de onzichtbare klachten, de mentale en persoonlijke veranderingen, sneller gesignaleerd en vervolgens behandeld. Maar veel mensen met NAH starten niet gelijk in een dergelijk begeleidingstraject, doordat er eerst nog geen zichtbare klachten zijn. Aangezien het herstel- en veranderproces van NAH maanden tot jaren bestrijkt, worden bij hen langzaam de veranderingen en beperkingen pas zichtbaar. Zij zijn zich vaak veel later pas bewust van de impact die het hersenletsel heeft op hun leven. Om die klachten alsnog te leren begrijpen is specifieke hersenletsel begeleiding belangrijk.

Maar ook wanneer er wel direct een fysiek en/of mentaal begeleidingstraject is aangegaan, wordt daarbij het persoonlijke proces niet altijd voldoende ondersteund. Vaak is de fysieke en mentale begeleiding vrij intensief en gaat de aandacht daar eerst naar uit. Het herstelproces bij NAH kost veel energie, in die fase staat overleven voorop en is er nog weinig ruimte om bezig te zijn met persoonlijke veranderingen. Pas wanneer die ruimte ontstaat, om weer te gaan leven, dan wordt duidelijk hoeveel impact het NAH heeft op de persoonlijkheid.

Eerste Hulp Bij Hersenletsel®

Eerste Hulp is hulp die nodig is om erger te voorkomen en nieuw gevaar te vermijden. Dat geldt ook voor de eerste hulp bij hersenletsel. Medicatie en fysieke revalidatie vormen vaak een vast onderdeel bij deze eerste hulp, maar maken de eerste hulp die nodig is niet compleet. Voor het kunnen bieden van complete eerste hulp bij hersenletsel, zijn de mentale en persoonlijke ondersteuning voor iedereen met NAH eveneens van levensbelang. Ook al zijn op deze gebieden eerst nog geen klachten zichtbaar. Om iedereen met NAH te kunnen begeleiden bij vrijwel alle onzichtbare gevolgen van hersenletsel, is de methode Eerste Hulp Bij Hersenletsel® door BOLANS ontwikkeld.

De methode EHBH®

Bij de Eerste Hulp Bij Hersenletsel® leren de hersenen ruimte te creëren die nodig is om zich zo goed mogelijk te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Hierbij wordt het zelfherstellend vermogen van de hersenen ondersteund en versterkt. Door de juiste ondersteuning bij het herstel- en veranderproces van NAH en het direct beperken van extra druk op de hersenen ontstaat die ruimte. Vaak wordt het herstel behoorlijk vertraagd en beïnvloed door angst, over- en onderprikkeling, onbegrip en mentale belasting vanuit de omgeving en gebrek aan ondersteunende voeding en beweging. In de Eerste Hulp Bij Hersenletsel® wordt het herstel- en veranderproces bij NAH inzichtelijk gemaakt, voor diegene die het hersenletsel heeft en voor zijn of haar omgeving. Met elkaar kan daardoor het algehele herstel aanzienlijk bevordert worden.

De methode wordt in de begeleiding bij BOLANS direct toegepast. In de diverse fasen van het herstel- en veranderproces komen stapsgewijs belangrijke aspecten van deze methode aan bod;

  1. Leef-adviezen en persoonlijk-noodplan
  2. Directe omgeving wordt nauw betrokken, hulp aan de naasten
  3. Wegnemen van belastende factoren
  4. Doorbloeding en bouwstoffen voor de hersenen
  5. Inzicht in alle veranderingen en klachten; fysiek, mentaal en persoonlijk
  6. Voorkomen van verergering van de ontstane klachten
  7. Voorkomen van veelvoorkomende klachten als angst, woede en depressie
  8. Voorbereiding op mogelijke toekomstige klachten
  9. Omgang met praktische beperkingen die aan de orde van de dag zijn
  10. Overzicht in structuur en prioriteiten
  11. Balans in overprikkeling en onderprikkeling van de hersenen
  12. Oefeningen voor balans in ontspanning, inspanning en afleiding
  13. Energiebalans leren te behouden
  14. Persoonlijke balans staat centraal

De Eerste Hulp bij Hersenletsel® kan worden toegepast bij iedereen waarbij NAH geconstateerd is of bij vermoedt wordt. Ook bij twijfel, wanneer bijvoorbeeld al langer geleden een hersenschudding heeft plaatsgevonden, en er slechts minimale veranderingen zijn optreden. De methode versterkt de verbondenheid tussen hersenen, lichaam, verstand en persoonlijkheid, waardoor een goede nieuwe balans ontstaat. Hierdoor verloopt het algehele herstel, fysiek, mentaal en persoonlijk, aanzienlijk voorspoediger. Bij BOLANS kan iedereen met NAH gecoacht worden, waarbij deze methode samen met Balans-methode® wordt ingezet. Lees hier meer over de behandelwijze van BOLANS >>

Leer over balans in jouw leven   >