In tijden van Crisis: 10 T I P S voor je hersenen - Bolans
2795
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2795,page-child,parent-pageid-377,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Je hersenen veranderen bij onrust: 10 TIPS voor je hersenen 

In tijden van crisis werken je hersenen anders. Ze zijn door de onrust en dreigend gevaar in de overleefmodus gekomen. Waar merk je dat aan? En wat is goed om te doen nu? Hieronder volgen 10 tips van BOLANS voor je hersenen. 

1) Crisis: waarom ben je nu veel sneller moe?
Een crisistijd vraagt veel meer van ons dan we ons waarschijnlijk beseffen. Onze hersenen krijgen te maken met heel wat omslagen en aanpassingen in hun ritmes en routines. Doorgaans gaan veel van onze dagelijkse bezigheden op de ‘automatische piloot’, maar die bezigheden veranderen nu volledig. Onze hersenen moeten daardoor veel bewuster handelen en dat kost ze veel denkwerk en energie. En daarvan moeten ze elke dag weer bijkomen en herstellen, voordat er nieuwe routines zijn aangeleerd. Daarom ben je dus extra moe en kun je lichamelijke klachten krijgen wanneer je die vermoeidheid niet serieus neemt. Omslag in routines is niet niks voor het lichaam en de hersenen. Dit is ook meteen de reden waarom velen op de eerste dag van hun pensioen (soms behoorlijke) gezondheidsklachten krijgen. Routine is voor lichaam en hersenen dus van levensbelang.
Crisissen die veel mensen tegelijk treffen (zoals oorlog of de Corona-pandemie), gebeurde er naast de omslag nog veel meer; onzekerheid, geen momenten van rust doordat het gehele gezin 24/7 thuis is, aangepaste regels, veel minder beweging en andere etensroutines; onze hersenen en lichaam hebben in korte tijd veel veranderingen te verwerken. Neem dus in tijden van onrust extra time-outs op een dag om je hersenen die rust te geven, zorg voor een goede doorbloeding (beweging), eet gezond en ga vroeg slapen zolang er vermoeidheid gevoeld wordt.

2) Veel thuis zijn bij onbalans/crisistijd is pittig; zorg voor routine
Plotseling alleen nog maar thuis zijn is pittig; doordat het nieuw is om te doen, maar ook gezien de situatie waarin je (met je gezin) terecht bent gekomen. Daarin gaat alles anders en juist dat vraagt veel van onze hersenen. Laat je hersenen daarom varen op een nieuwe routine, dat vinden ze het fijnste als het onrustige tijden zijn. Maak een schema voor alle gezinsactiviteiten per dag, wissel daarin de activiteiten met ontspanning af. Veel extra pauzes en time-outs geven de hersenen de kans om op adem te komen, zodat er ruimte blijft voor alle extra gedachten en gevoelens die er in deze crisistijd bijkomen. Wanneer je aan de slag gaat, pas dan regelmatig het schema aan. Breng daarbij in kaart wat op welk moment het fijnste is om te doen voor je gezin. Belangrijk: zorg dat je niet te streng bent. Zeker in het begin is het wennen voor ieders hersenen; geef ze dus die ruimte!

3) Balans? Samen met je partner
De rollen draaien in een crisistijd voor veel gezinnen om; partners die thuis zijn en ook kinderen die daardoor extra aandacht en uitdaging vragen omdat ze die net als jijzelf hard nodig hebben. Samen vullen jullie nu je rollen totaal anders in. Alles loopt door elkaar en een ritme dat voor iedereen goed werkt is een uitdaging. Zorg dat jij en je partner de rollen opnieuw indelen. Maak afspraken samen over de invulling van de dag. En zorg daarbij dat jullie ook beiden toekomen aan jezelf: jullie rust, hobby’s, ontspanning, beweging en ontwikkeling. Kom daarnaast ook aan elkaar toe. Een positieve balans maakt dat jullie weerbaar blijven. Ook als het straks minder gaat of als het juist weer beter gaat.

4) In crisistijd: minder lezen, meer praten
Er wordt in tijden van crisis meer nieuws dan ooit gelezen. Lezen is gezond, maar niets in overdaad is dat helaas. Ook het vasthouden van je gedachten en de zorgen die er zijn dragen niet bij aan je gezondheid. Probeer minder te lezen en juist meer erover te praten met elkaar. Vooral met je partner en met je gezin. Wat geeft jullie een rustig gevoel? Wat zijn elke dag de grenzen en wat zijn elke dag de uitdagingen? Neem dagelijks nieuwe beslissingen, om zo de volgende dag nog prettiger te kunnen laten verlopen in alles dat nodig is om te doen die dag; voor je werk, voor school, voor jullie als gezin, voor jullie gezondheid.

5) Schermloos?
Dat hoeft niet. Maar wees je wel bewust van de schermtijd die je nu maakt. In crisistijden (ook in de oorlogen) was nieuws en communicatie de kracht van verandering. Maar in tijden van oorlog waren die middelen vaak nauwelijks tot ieders beschikking… Dat is nu wel anders. En met het non-stop lezen en delen van informatie ‘overschaduwen’ we ons leven daardoor als we er niet bewuster mee omspringen.
Beperkt je schermtijd: kies gezette momenten op een dag hiervoor en houd je daar aan. Je hersenen kunnen namelijk niet eindeloos informatie verwerken. Waak dus voor ‘overspanning’ van je hersenen.. Dat kun je nu in deze periode van crisis zeker niet gebruiken.

6) Laat de dagen niet op elkaar lijken
Je herkent het vast; in vakanties ben je al snel veel vergeetachtiger. Welke dag het is en wat je gedaan hebt; de dagen gaan op elkaar lijken. Hoe dat kan? Je hersenen zijn uit hun ‘normale’ doen en kunnen automatisch gedrag veel minder goed toepassen.  De nieuwe dagindeling vraagt ze al hun focus, ook al zijn het in vakanties dagen die ontspannen zijn ingericht. In tijden van crisis gebeurt dit ook. De routine, die vaak zorgvuldig jarenlang is opgebouwd, die vervalt grotendeels. De hersenen krijgen hierdoor een totaal andere focus. En niet zoals in vakanties betreft dit nu een ontspannen invulling van de dag. Het is topsport om je hersenen zo snel in een ander ‘werkend’ ritme te krijgen.
Blijf dus focus houden. Zodat je hersenen de omslag in deze dagen goed kunnen verwerken. Richt je dagen doelbewust in waarin een goede balans tussen inspanning en ontspanning van je hersenen centraal staat. Focus niet alleen op verplichtingen en op nieuws, dat deed je voorheen ook niet met je hersenen. Geef je hersenen de juiste uitdaging, dingen die je positief triggeren (hobbies/beweging/positief nieuws/fijne gesprekken) en voorkom dat de dagen op elkaar gaan lijken.

7) Omarmen en niet verzetten
Probeer de nieuwe situatie zoals die nu is zoveel mogelijk te omarmen. Hoe tegenstrijdig dit soms ook kan voelen. Besef je dat omarmen je veel minder energie kost dan je er tegen te verzetten en dat je daardoor minder risico loopt op verdere klachten. Het kost je hoofd, jouw hersenen erg veel tijd en energie. Dat gaat ten koste van jouw eigen (herstel)proces; oftewel van díe zaken die er werkelijk toe doen.

8) Zorg voor een goed avondritueel
Je hersenen maken zich van nature rond 21u al op voor de nacht. Het uur voorafgaand aan je slaap is vaak bepalend voor hoe je nachtrust zelf verloopt.  Steun je hersenen dus in deze crisistijd en zorg dat ze hun broodnodige rust krijgen om te kunnen herstellen. Probeer vanaf 21u volledig schermloos te zijn en neem ook weinig andere nieuwe informatie (boeken/kranten/diepe gesprekken) tot je. Laat je lichaam niet actief meer zijn met sport of voeding/drinken.
Wat kun je wel doen na 21u? Wandel even buiten, doe een klein huishoudelijk klusje, heb een kort en eenvoudig gesprek thuis of telefonisch, ga douchen, doe wat rustige yoga oefeningen, schilder of teken wat, zorg voor intimiteit, masseer elkaar en lach samen. En ga daarna je avondritueel in om werkelijk naar bed te gaan. Slaapcoaches en psychologen onderstrepen hoe belangrijk het avondritueel is om werkelijk goed en diep te kunnen slapen snachts. Na 2 nachten onrustige slaap is op scans al te zien dat de hersenen anders functioneren. Na 3 nachten of meer ontstaan al tekorten en gaat het lichaam over op de overleefmodus. Iets dat je zoveel mogelijk wilt beperken in tijden van crisis. Dus zorg voor een goed avondritueel en voor een goede nachtrust.

9) Zie een crisissituatie niet somber in
Positiviteit is voor wie dan ook die bijvoorbeeld in een depressie of recessie dreigt te raken de sleutel tot verandering. De hersenen zijn ontworpen om zich te willen ontwikkelen. Door positieve uitdaging te creëren, zullen de hersenen zelfs nieuwe verbindingen aanleggen (neuroplasticiteit). Die extra verbindingen zorgen voor verbeterde informatie-doorstroming, signaalverwerking en maken dat je lichaam zich ook alerter en positiever gaat ontwikkelen. Blijf je dus op positiviteit richten. Door het tegenovergestelde te doen, zal je lijf zich ook in die richting gaan ontwikkelen. En zo kom je een crisissituatie niet gezond door. Besef je ook dat er na deze crisis veel gaat gebeuren; een opbouw gaat er zeker ook komen en daar wil je energie voor hebben. Blijf dus positief zodat je jezelf en je gezin staande houdt, voor nu en voor de toekomt.

10)  Stilstand is het nieuwe vooruitgaan
Alle mensen, wereldwijd, die ooit (ver) over hun grenzen van gezondheid zijn gegaan, weten hoe belangrijk stilstand is. Door stil te staan (in je hoofd) ontstaat er in je hersenen ruimte. Ruimte om te kunnen herstellen (hersenletsel/burnouts) maar ook ruimte om tot besef te komen. Doordat nu veel ‘ruis’ ontbreekt (drukte, verplichtingen, extra prikkels, geluid), komen de hersenen in een verbeterde staat voor het verwerken van informatie.
Veel mensen merken vaak al in het begin van een crisissituatie dat hun hersenen ook niet goed ‘willen’ en automatisch al wat tot stilstand komen.
Dat doet ons beschermingsmechanisme, een mooi systeem waarover iedereen van nature beschikt. Dat systeem is nu volop in werking; om te kunnen ‘filteren’ wat werkelijk belangrijk is in tijden van crisis. Dingen die niet belangrijk zijn, dringen daardoor ook minder goed door. Wees je dus vooral bewust van die dingen die wél doordringen. Focus daarop. Die brengen je namelijk vooruit. Vooruit in gezondheid, in je gezin, in het vinden van jezelf. Na oorlogen (en de Corona-crisis) zijn legio mensen hun levens anders gaan inrichten; in hun werk en in hun passies. Mensen gingen uit elkaar of kwamen juist dichter bij elkaar. Wees je dus bewust van de processen die nu binnen in jou plaatsvinden, nu die stilstand er is.  Stilstand is het nieuwe vooruitgaan..

Meer TIPS voor je hersenen 

Het lezen van positief nieuws heeft een kalmerend effect op de hersenen. Ook heeft het een goede invloed op de werking van je hormonen en vele andere processen in je lichaam. BOLANS selecteert elke week een paar TIPS, klik hier om deze 1x per week te ontvangen.

Jouw wijze 

Van iedereen om je heen, persoonlijk en professioneel, ga je bij onbalans veel diverse adviezen ontvangen. Blijf daarbij aanvoelen welke adviezen goed bij je passen en hoe en op welk moment je die gaat toepassen. Op je eigen wijze.

Vind op de website van BOLANS meer informatie over de werking van je lichaam en de wisselwerking met je verstand en persoonlijkheid. Onder ‘Lifecoaching’ en ‘Burnout’ staan eveneens veel inzichten die ondersteunend kunnen zijn in jouw proces. Bij ‘Nieuws’ en  ‘Blogs’ vindt je verdiepende informatie en inzichten.

Neem voor extra uitleg en voor persoonlijke adviezen contact op met BOLANS. Dat contact is kosteloos, evenals het eerste gesprek met BOLANS waarin we gelijk aan de slag gaan met jouw onbalans.

Leer over balans in jouw leven   >