- Bolans
2512
page-template-default,page,page-id-2512,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

BURN OUT: “Als je te veel in je hoofd leeft”

En eigenlijk leven we anno 2019 allemáal wel een beetje te veel in ons hoofd. “Onbewust heeft het digitale tijdperk, zeker sinds de komst van internet op de mobiele telefoons een aantal jaar geleden, steeds meer beslag gelegd op onze manier van denken”.

“We zijn tegenwoordig elk moment van de dag bereikbaar voor de wereld, maar we zijn behoorlijk minder bereikbaar geworden voor het hier en nu. En dat heeft gevolgen die vrijwel iedereen ondervindt. Op scholen constateren we al dat ‘kinderen tegenwoordig praten met hun vingers’, hun identiteit en leven speelt zich steeds meer online af. Het hier en nu valt daardoor vaak tegen. Maar niet alleen onze kinderen, ook wijzelf zijn gewend geraakt aan de snelheid van informatie èn de drang daarnaar. Onbewust pakken we daardoor steeds vaker onze smartphone erbij, op de eigenlijke momenten van rust en aandacht; tijdens het eten, in gesprek met iemand of als we al in ons bed liggen. Doordat we onze hersenen continue prikkelen met informatie, worden juist de signalen van ons lichaam steeds minder door ze opgepikt. We vervreemden als het ware van ons lichaam. Signalen als vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, etc. horen als waarschuwingen van overbelasting te fungeren. Maar wanneer onze hersenen te druk blijven met andere zaken, dan gaat het langzaam mis”.

Tweede leven na burn out
“Een burn out is momenteel nog steeds de snelst groeiende arbeidsziekte van onze maatschappij. Maar ook veel jeugd en ‘millennials’ krijgen er tegenwoordig mee te maken, waarbij de socialmedia-druk steeds meer een rol speelt. Het burn out-proces zelf is behoorlijk heftig. De hersenen en het lichaam zullen moeten revalideren, om signalen weer goed te kunnen verwerken. Daarnaast krijgen velen ook nog te maken met depressie, angst- en woedeaanvallen, hartklachten en uitval-verschijnselen. Maar een burn out raakt je vooral persoonlijk. De meesten zijn daarna behoorlijk verandert en hun leven voelt als een tweede leven”.

Keerpunt
“Uit ervaring weet ik wat er met je kan gebeuren als je te veel in je hoofd leeft en signalen onbewust blijft negeren. In 2015 kreeg mijn zware burnout een andere wending, ik kreeg een herseninfarct. Ik heb geluk gehad destijds en ben heel bewust niet teruggekeerd in mijn drukke functie als beursorganisator. Begin 2019 heb ik mijn praktijk BOLANS in Eelde geopend om mensen onder andere specifiek te kunnen coachen bij burn out en hersenletsel. Als gecertificeerd professioneel coach heb ik o.a. ook de methodes Eerste Hulp Bij Burn Out® en Eerste Hulp Bij Hersenletsel® ontwikkeld. Hierbij wordt de cruciale eerste hulp in dit proces kosteloos aangeboden bij mensen thuis. Die aanpak is uniek, zeker hier in het Noorden. Daarna volgt het eigenlijke herstelproces. Dus ook de mensen die al verderop in hun herstelproces bij burn out of hersenletsel zijn, kunnen bij mijn praktijk terecht.

Op de website van BOLANS is veel informatie te vinden over burn out en hersenletsel; de impact ervan, praktische adviezen, het verloop van het herstelproces en waarom juist coaching daarbij van levensbelang kan zijn. Bekijk de website of neem contact op met BOLANS.

Leer over balans in jouw leven   >